decentrale selectie acta

3 redenen om tandheelkunde te studeren: de decentrale selectie methode

Tandheelkunde is een heel populaire studie. Niet alleen in Nederland, maar ook in de rest van de wereld willen studenten tandheelkunde studeren. Ondanks een tekort aan tandartsen wereldwijd, zijn er een beperkt aantal plekken beschikbaar voor de opleiding Tandheelkunde.

In Nederland kun je de opleiding tandheelkunde studeren aan de ACTA in Amsterdam, de RUG in Groningen en de Radboud in Nijmegen. Hiervoor moet je eerst de decentrale selectie tandheelkunde doorlopen.

Maar waarom is de studie zo populair ?

1. Aanzien

Het is niet altijd zo geweest dat de tandarts veel aanzien heeft gehad. Want vroeger was de tandarts iemand die jouw tand eruit trok. Het aanzien is dus iets van de moderne tijd. De tandarts van nu heeft een directe relatie met de patiënt en draagt hier verantwoordelijkheid over. Daarnaast verdienen tandartsen een goed salaris, maar hierover straks meer. Maar misschien de allerbelangrijkste reden waarom de studie tandheelkunde vee aanzien heeft, is de schaarste van tandartsen. Niet iedereen kan namelijk tandarts worden; je moet bijvoorbeeld eerst de decentrale selectie tandheelkunde ACTA, RUG of Radboud doen in Nederland. Daarna is het nog zes jaren studeren.

2. Kwaliteit van leven

Tandartsen hebben een goede kwaliteit van leven. Ze werken regelmatige uren waarbij ze meestal als ZZPer werkzaam zijn binnen een tandartsenpraktijk met andere medici of paramedische op het gebied van de tandheelkunde. Daarnaast verdienen ze ook boven modaal. Een vaak gehoorde schatting -een onderschatting – is €3500,- in de maand netto.

3. Directe zorgverlener relatie

Tandartsen hebben een directe relatie met de patiënt en dragen veel verantwoordelijkheid met zich mee. Dit is ook een van de redenen waarom ze bij de decentrale selectie tandheelkunde selecteren op studenten met een verantwoordelijkheidsgevoel. Daarnaast is het iemand die goed kan communiceren en samenwerken. Zulke competenties zijn schaars en veel mensen willen deze zich eigen maken.

En wat denk jij? Waarom wil jij tandheelkunde studeren ? Pak een vel papier en schrijf vijf redenen op waarom iedereen tandheelkunde moet studeren.

Daar heb je je motivatie voor de decentrale selectie 😉

Andere berichten