decentrale selectie hulp

Algemene decentrale selectie toelating tips

De toelating bij een decentrale studie, met name geneeskunde of tandheelkunde, is niet makkelijk. Vaak moet je als onderdeel van de toelating een motivatiebrief schrijven. In een vorige blogpost heb ik je al 5 tips gegeven voor een goede brief. In deze blogpost geef ik je tips om een goede algehele indruk achter te laten. Laten we snel beginnen en dan kun jij aan de slag voor die motivatiebrief voor de decentrale selectie.

Decentrale Selectie Tip 1: Focus op 1 of 2 activiteiten waar je zelf met volle overtuiging achter staat en daar echt in kan uitblinken. Denk creatief na over de manieren waar je een sterke motivatie voor deze activiteiten kunt laten zien. Al helemaal mooi, als je met deze activiteiten een regionale of zelfs landelijke impact mogelijk hebt gemaakt.

Decentrale Selectie Tip 2: Als je denkt dat eerder aanmelden laat zien dat je geinteresseerder bent dan de rest, moet ik je helaas teleurstellen. Nocht bij de geneeskunde, noch de tandheelkunde decentrale selectie committees kijken ze naar hoe vroeg je aanmelding binnen was.

Decentrale Selectie Tip 3: De selectie committee krijgt een positieve indruk als je niet overduidelijk opschept hoeveel geld je wel niet hebt of hoe vaak je wel niet reist etc. Als je een gewone bijbaan hebt net zoals de gemiddelde student, laat je zien dat je down-to-earth bent. Dit kun je ook doen als je rijk bent, maar je moet er vooral niet mee opscheppen. Veel decentrale selectie committees willen jouw verhaal, situatie en uitdagingen begrijpen. Ze willen begrijpen wat jou jou maakt.

Decentrale Selectie Tip 4: Ga niet meeliften op het succes van anderen. Wees je eigen persoon.

Decentrale Selectie Tip 5: Het non-cognitieve deel van de decentrale selectie toets speelt dikwijls een kleine rol. Maak je hier geen zorgen over. Focus je op de kennistoetsen en je CV, motivatiebrief etc. Tijdens onze trainingen focussen wij 80% op de toets en 20% op het non-cognitieve deel van de toets.

Decentrale Selectie Tip 6: Als je aanbevelingsbrieven nodig hebt, zorg ervoor dat je mensen vraagt die jou langer dan een jaar kennen en echt op jouw academische nieuwsgierigheid, interesses en persoonlijkheid kunnen ingaan. Dus geen BN’ers vragen o.i.d. tenzij zij jou goed kennen.

Decentrale Selectie Tip 7: Wat je ook schrijft op je motivatiebrief, ga bij jezelf na of je hierover met nieuwsgierigheid kunt praten als er om wordt gevraagd. Als je bijvoorbeeld schrijft mijn absolute passie is roeien, ga bij jezelf na of je in detail kunt uitleggen waarom jij roeien zo belangrijk vindt en wat er leuk aan is.

Decentrale Selectie Tip 8: Korte, scherpe zinnen zijn beter dan lange zinnen waar geen eind aan komt en die verweven zijn in bijzinnen met eindeloze komma’s, die overigens slim lijken, maar eigenlijk niks zeggen. Nee, gebruik korte zinnen. Dat leest makkelijker.

Decentrale Selectie Tip 9: Als je niet weet wat je moet schrijven, pak je onderwerp en schijf er een haiku over. Helpt soms.

Decentrale Selectie Tip 10: Zorg dat je in je vrije tijd datgene doet waar je later profijt van hebt. Doe vrijwilligerswerk als het je interesseert, zet je in voor een goed doel, leer iets nieuws. Dan heb je ook wat om op te schrijven. Of je kunt over die nieuwe Netflix serie schrijven die je gebingewatched hebt.

Decentrale Selectie Tip 11: Je hoeft niet al een goede dokter of tandarts te zijn. De bedoeling van de opleiding is dat je goed wordt. Het helpt om de vaardigheden te hebben, maar niemand verwacht dat je al kunt opereren. Wees je hierbij bewust.

Decentrale Selectie Tip 12: Kom professioneel over, dit is niet per se voor je toelating tot een decentrale selectie. Dit is voor jezelf als persoon. Met andere woorden: gedraag je op social media.

Decentrale Selectie Tip 13: Toon empathie. Laat zien dat je mens bent. Durf fouten te maken, maar leer ook van deze fouten. Laat dit ook terugkomen in je motivatiebrief.

Decentrale Selectie Tip 14: Ga ervoor. Werk hard. Leer voor de toets. De decentrale selectie toelating is een kans en jij krijgt een kans. Ga ervoor. Het is weekend en je vrienden gaan feesten? Jammer, maar je moet even die artikelen nog doornemen. Weet wat je over wilt hebben voor de studie. Een geneeskunde studie is niet makkelijk en vergt veel discipline, dus je moet het zeker weten. Universiteiten vragen ook veel van je. Door de toets goed te leren laat jij zien dat je alles wilt geven.

Decentrale Selectie Tip 15: Geen stress als het toch niet lukt. Als je alles hebt gegeven en je komt niet binnen, stress is niet de oplossing. Verdriet ook niet. De wereld gaat verder en staat open voor jou. Wat ga jij ervan maken? Misschien dit jaar geen tandarts, maar volgend jaar? Andere studie? Buitenland? Kort gezegd: de wereld staat open! Er is zoveel keus.

Decentrale Selectie Tip 16: Wees je ervan bewust dat het lezen van jouw motivatiebrief 8-10 minuten in beslag neemt. Wat is belangrijk om erin te zetten en wat niet?

Decentrale Selectie Tip 17: Universiteiten zijn zich bewust van het feit dat iemand op het Luzac college hogere cijfers haalt – niet omdat de leerlingen slimmer zijn, maar omdat ze makkelijkere toetsen krijgen – dan iemand van het Stedelijk gymnasium bijvoorbeeld. Hier houden ze vaak rekening mee.

Decentrale Selectie Tip 18: Wat je ook doet, straal zelfvertrouwenheid uit. Dit is belangrijk voor alles in je leven.

Andere berichten