acta decentrale selectie hulp

Decentrale selectie acta cursus

De decentrale selectie ACTA cursus zorgt dat jij toegelaten kan worden tot de studie tandheelkunde. Maar waarom is de tandheelkunde een apart vak, gescheiden van de geneeskunde?

Vrijwel overal in de wereld zijn geneeskunde en tandheelkunde opleidingen gescheiden. Veel vragen waarom tandheelkunde niet een medische specialisatie is.

Het is makkelijk om te denken dat de studie tandheelkunde een subspecialisatie van de geneeskunde moet zijn. Zo zijn nefrologen (nieren) en cardiologen (hart) bijvoorbeeld, wel subspecialiteiten. Waarom moeten tanden geen subspecialiteit zijn dan?

Diagnostiek en behandeling

Het grote verschil is dat tandartsen zowel diagnostiek doen alsook chirurgie. Ze moeten kunnen vaststellen wat er mis is (diagnostiek) en dit dan ook kunnen oplossen door te boren, vullen, implanteren etc. Dit is chirurgisch van aard.

De tandarts: een alleskunner

Daarnaast zien tandartsen alle soorten patienten, van man en vrouw tot jong en oud. De anatomie van kinderen verschilt van die van ouderen. Ze moeten zowel kennis hebben van de pediatrie alsook de geriatrie. Tandartsen verrichten acute behandelingen, maar ook routine controle. Met andere woorden; het is heel divers en ze moeten van alles wat afweten. Ze kunnen te maken krijgen met infecties, pijn, bloedingen en zelfs ook pathologie buiten de mond (hartkleppen, stollingsproblematiek, genetische problematiek etc.). Wat ik persoonlijk heel cool vind, is dat ze zelf x-ray foto’s zonder de assistentie of beoordeling van een radioloog moeten kunnen beoordelen.

Om deze redenen is de tandheelkunde niet alleen historisch gezien, maar praktisch gezien geen subspecialisatie van de geneeskunde. Het is een onafhankelijke discipline. Geen enkele arts heeft te maken met zo een brede groep van patienten en hun problematiek op dagelijkse basis, behalve de tandarts.

Specialistische training

Om deze redenen is er een specialistische training nodig om tandarts te worden. Tijdens de decentrale selectie ACTA cursus van DecentraleToets word je hier al goed van op de hoogte gebracht; de opleiding is immers veelzijdig. Dit zie je ook terug in de artikelen die je van de ACTA krijgt tijdens de decentrale selectie toets. De onderwerpen varieren elk jaar en beslaan grote disciplines.

Ben jij klaar om tandarts te worden? Onze decentrale selectie ACTA cursus staat online en wij geven les in groepen van maximaal 15 studenten!

Andere berichten