Sinds dat ik mij kan herinneren wilde ik graag tandarts worden. Mijn opa had mij vanaf jongs af aan meegenomen in zijn sieradenwinkel waar hij zelf de metalen slijpt. Ik kreeg een gevoel voor precisie en geduld. Bovendien ontwikkelde ik mijn handvaardigheid. Nu zijn het niet alleen deze factoren die mijn interesse hebben aangewakkerd voor tandheelkunde. Over de loop der jaren zijn er nog een aantal situaties geweest waar ik echt zeker wist: ik moet tandheelkunde gaan studeren.


Fast forward naar het eindexamenjaar. Ik had natuurlijk al meegelopen met een kennis in zijn orthodontiepraktijk. Via hem kwam ik terecht bij een tandarts om mijn dagje meelopen aan te tonen. Ik wil dit wel meegeven als tip: zorg echt dat je een keer meeloopt met de tandarts. Zo krijg je een goed idee wat hij of zij zoal doet. Je kunt er zo achterkomen of tandheelkunde echt bij je past of niet.
Het meelopen had ik al geregeld, nu moest ik mij alleen nog inschrijven. Ik had dit ergens in december al gedaan en was helemaal klaar voor de proefstudeer dag op de ACTA. We werden verdeeld in groepjes en moesten niet te laat komen. Tijdens de proefstudeer dag kregen we veel uitleg over wat de opleiding inhoudt, en wat de ACTA zo bijzonder maakt. Niet heel interessant om eerlijk te zijn, maar we moesten het doen als je een puntje voor wilde op je motivatie.


Mijn cijfers waren goed, ik stond gemiddeld een 7.4 voor de beta vakken, Nederlands en Engels. Dus daar maakte ik mij niet al te veel zorgen over. Wat mij vooral moeilijk leek waren de artikelen die we opgestuurd zouden krijgen. Ze zouden in het Engels zijn. Nu kan ik prima Engels begrijpen, maar ik kan geen wetenschappelijke literatuur niveau Engels begrijpen / verstaan. Toen ik de artikelen kreeg, had ik veel hulp gekregen van mijn ouders. Mijn vader doceert aan de universiteit en wist mij goed op weg te helpen met hoe je zo’n artikel nou moest aanpakken. Het komt erop neer dat je moet begrijpen wat er gedaan is in een onderzoek. Wat hebben ze nou precies onderzocht en hoe hebben ze dat gedaan. Wat is er uiteindelijk uit gekomen?


De vragen bij het toetsonderdeel waar je je niet voor kon voorbereiden had ik gedeeltelijk wel voorbereid en dat kan ook met even de grammatica regels van de Nederlandse taal weer op te frissen (Het Groene Boekje). De overige vragen gingen over ruimtelijk inzicht en logisch redeneren. Ik had mij hier niet voor voorbereid, want ik wist niet wat hoe ik dit precies moest doen. Maar, als je je 6VWO haalt, dan mag je er wel vanuit gaan dat je zulke taken kunt maken. Voor mij was het vanzelfsprekend in ieder geval.
De voorbereiding was helemaal niet stressvol voor mij. Ik wil wel DecentraleSelectie.nl bedanken, en daarom heb ik dit stukje ook geschreven. Ik heb ze advies gevraagd over hoe ik mij het beste kon profileren op mijn motivatiebrief. Ze hebben toen gepraat met mij en eigenlijk ervoor gezorgd dat ik mijn eigen motivatie gestructureerd op papier kon zetten. Aan het einde kreeg ik op mijn persoonlijke dossier ook de hoogste score van (bijna) alle andere onderdelen. Dus erg bedankt daarvoor. 


Als laatste wil ik ook een tip meegeven: begin op tijd met de voorbereiding als je het echt graag wilt. En werk hard. Hard werken wordt beloond.

Andere berichten